Beleggingsstrategieën voor Pensioenaanvulling: Vastgoed, Aandelen, Obligaties & Meer

Velen onder ons overwegen op een bepaald moment in hun leven hoe ze hun pensioen kunnen aanvullen om financieel comfortabel te blijven. Hoewel er verschillende opties beschikbaar zijn, vereisen ze allemaal een zorgvuldige afweging van zowel risico’s als rendementen, vooral als men deze vergelijkt met wat een belegging bij MOMO Estates te bieden heeft.

1. Levensverzekeringen (Tak 21 of 23): Deze zijn ontworpen als langetermijnspaarproducten. Op elke gestorte premie wordt een belasting van 2% geheven. Bovendien zijn er vaak instapkosten, variërend van 1-3%, en soms zelfs uitstapkosten. Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat bij een inflatie van 4%, het rendement na aftrek van kosten en belastingen enorm kan verminderen.

2. Obligaties: Hoewel obligaties over het algemeen als minder risicovol worden beschouwd dan aandelen, is het essentieel om te beseffen dat in een periode van lage rente, zoals we recent hebben meegemaakt, het netto rendement na inflatie vaak negatief kan zijn. Dit betekent dat beleggers in werkelijkheid koopkracht verliezen.

3. Aandelen: Het investeren in aandelen kan aantrekkelijke rendementen opleveren, maar het komt ook met hogere volatiliteit. Gebeurtenissen op wereldschaal, van economische recessies tot geopolitieke conflicten, kunnen de aandelenmarkten beïnvloeden. Ook zijn er extra kosten zoals effecten- en beurstaks, waardoor het netto rendement kan dalen. Bovendien, zoals geschiedenis heeft aangetoond met bedrijven zoals Fortis en Kodak, kunnen zelfs grote, gevestigde bedrijven falen.

4. Grondstoffen: Hoewel edelmetalen zoals goud en zilver traditioneel worden gezien als veilige havens tijdens economische onrust, is het cruciaal te beseffen dat ze geen dividend of rente genereren. Ze kunnen weliswaar in waarde stijgen, maar ze leveren geen regelmatig inkomen op, tenzij ze verkocht worden.

5. Vastgoedverhuur: Vastgoed wordt vaak geprezen vanwege zijn vermogen om zowel kapitaalgroei als regelmatige huurinkomsten te bieden. Echter, zoals bij elke investering, zijn er zowel voordelen als nadelen. Het zelf beheren van onroerend goed kan leiden tot hogere rendementen, maar het vereist ook meer tijd en inspanning. Denk aan zaken zoals het vinden van betrouwbare huurders, het afhandelen van onderhoudsproblemen en het navigeren door de juridische aspecten van verhuur.

Het is cruciaal te begrijpen dat het rendement van een investering vaak hand in hand gaat met het genomen risico. Voor velen lijkt vastgoedbeheer via derde partijen de ideale route voor een zorgeloos geïndexeerd inkomen. Ter indicatie van de meerwaarde kan men de historische prijzen van vergelijkbare panden raadplegen.

Extra Opties: Bij het plannen van een investering kan men diverse strategieën overwegen:

  • Aankoop via een vennootschap.
  • Gebruik van financiële hefbomen zoals een traditionele hypotheek of bulletkrediet.
  • Door hefboomwerking meerdere panden aankopen in plaats van slechts één met eigen middelen.

Deze aanpak kan potentieel resulteren in een ware “geldgenerator”.

Investeer met MOMO Estates
Wanneer je je financiële toekomst veilig wilt stellen, is het kiezen van de juiste beleggingsoptie essentieel. MOMO Estates springt hier uit de massa met hun vastgoedinvesteringen. Waar het gemiddelde rendement voor vastgoedbeleggingen in België rond de 3,5% schommelt, biedt MOMO Estates een indrukwekkend rendement tot 6,32%. En dat is niet alles: ze nemen alle zorgen uit handen met hun uitgebreide beheerservice. Hierdoor kun je met vertrouwen investeren, wetende dat je investering in goede handen is, zodat je volop kunt genieten van je pensioen. Als je op zoek bent naar een combinatie van een hoog rendement en gemoedsrust, dan is een investering bij MOMO Estates de ideale keuze.

nl_NLDutch