Er zijn vele mogelijkheden om te investeren in vastgoed, of je nu op zoek bent naar een bron van inkomen of een belegging voor de lange termijn. Het is belangrijk om het juiste soort vastgoed te vinden dat aansluit bij jouw specifieke doelen en wensen.
Het doel van dit artikel is om de verschillende investeringsmogelijkheden te vergelijken. We zullen de volgende opties bespreken: verhuur met een SVK, studentenkamer, assistentiewoning en appartementen. Daarna volgt nog een laatste vergelijking met een vastgoedinvestering in Nederland.
Met deze informatie hopen we dat je een beter begrip krijgt van de verschillende investeringsmogelijkheden en zo een weloverwogen beslissing kunt nemen over de beste optie voor jou.
SVK verhuur
Basis
Investeren in een appartement om te verhuren met een SVK kan al vanaf 215.000 euro voor een gemiddelde oppervlakte van 70m2. Profiteer van een verhuurgarantie van 15 jaar en verwacht een netto rendement van 2 tot 2,4%.
Fiscaal
Met een verlaagde onroerende voorheffing en een btw van 12%, biedt SVK verhuur een fiscaal voordeel voor vastgoedbeleggingen.
Beheer en verhuur
SVK verhuur biedt een gemakkelijke oplossing voor verhuur en beheer, met een bezettingsgraad van 100% en zonder verhuurkosten. Reparaties en beheer worden verzorgd door SVK en indexatie wordt automatisch toegekend.
Exit
De SVK verhuur biedt een vlotte doorverkoop met een meerwaarde van 2 tot 3% op jaarbasis. Het netto rendement bedraagt tussen de 2 en 2,4%.
Waarom SVK?
SVK verhuren betekent dat je je woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor (SVK). Dit is ideaal voor zekerheid en zorgeloosheid.
Het SVK zorgt voor
- de meeste administratieve taken
- een huurder en het huurcontract
- 100% bezettingsgraad: de inning van de huur en de betaling aan de verhuurder
- de brandverzekering
- het onderhoud van de woning, dus heb je zelf geen verhuurkost
- ondersteuning van de huurder
Hierdoor heb je als verhuurder minder zorgen. Het SVK vraagt geen commissieloon, maar wel een billijke huurprijs. Deze billijke huurprijs ligt iets lager dan de marktprijs waardoor je netto rendement zal zitten tussen de 2 en 2,4%.
Verhuur aan een SVK biedt daarnaast voordelen voor de verhuurder zoals renovatiepremies en verlaagde belastingtarieven die automatisch worden aangevraagd.
Als de huurwoning een nieuwbouw is en je die woning voor minstens 15 jaar verhuurt aan een SVK, heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 12% (in de plaats van 21%).
Studentenkamer
Basis
Een studentenkamer kost gemiddeld 180.000 euro met een gemiddelde oppervlakte van 25m2. Verhuurgarantie is soms beschikbaar en het bruto rendement bedraagt 2,5 tot 3%.
Fiscaal
Er is geen fiscaal voordeel voor onroerende voorheffing en de btw bedraagt 21%.
Beheer en verhuur
De bezettingsgraad is gemiddeld 80% en de verhuurkosten zijn gemiddeld 1 maand huur. Het beheer en de reparaties zijn in eigen beheer en de indexatie is zelf te regelen.
Exit
De doorverkoop is onvoorspelbaar en de meerwaarde is eveneens onvoorspelbaar. Het netto rendement bedraagt 2 tot 2,4%.
Waarom studentenkamer?
Investeren in studentenkamers is in België populair, met name in stedelijke gebieden waar veel studenten wonen. Hierdoor is de vraag naar studentenkamers hoog en kunnen de huurinkomsten stabiel zijn. Als je zelf 2-3 kinderen hebt die studeren, kan dit een interessante investering zijn voor jou.
Echter, verhuren van studentenkamers brengt ook extra verantwoordelijkheden met zich mee, zoals het vinden van huurders, het onderhoud van de kamers en het afsluiten van contracten.
Het rendement op studentenkamers kan variëren, maar kan oplopen tot bruto 3%. Hoewel beheer en reparaties worden uitgevoerd door de complexeigenaar of een ingehuurde firma, bepaal je zelf de huurprijs en ben je verantwoordelijk voor indexering.
Bij investeren in grote complexen is het moeilijk om kopers te vinden en daarom is de doorverkoop en meerwaarde ook onvoorspelbaar.
Houd er rekening mee dat studentenkamers een kortere verhuurperiode hebben en dat de huurinkomsten kunnen fluctueren naargelang de vraag.
Assistentie woning
Basis
Een assistentiewoning heeft een gemiddelde prijs van 300.000 euro en oppervlakte van 40m2. Er is geen verhuurgarantie. Het bruto rendement ligt tussen 3 en 3,4%.
Fiscaal
Met een verlaagde onroerende voorheffing en een btw van 12% biedt een assistentiewoning fiscale voordelen voor vastgoedbeleggingen.
Beheer en verhuur
De verhuur en beheer van een assistentiewoning ligt in handen van de eigenaar, met een gemiddelde bezettingsgraad van 80%. Verhuurkosten zijn gemiddeld 1 maand huur en de indexatie is automatisch.
Exit
De doorverkoop van een assistentiewoning is onvoorspelbaar en meerwaarde is ook onvoorspelbaar. Het netto rendement ligt tussen 2,4 en 3%.
Waarom assistentiewoning?
Een assistentiewoning is een speciaal type vastgoed waar mensen met beperkte zorgbehoefte kunnen wonen. Deze woningen zijn uitgerust met speciale faciliteiten en ondersteuning voor de bewoners, en worden beheerd door een zorgorganisatie. Dit type vastgoed kan ideaal zijn om zelf later een specifieke plaats te hebben.
De verhuur van assistentiewoningen wordt vaak gereguleerd door de overheid en de huurinkomsten worden betaald door sociale zorgorganisaties. Deze organisaties zorgen dan ook voor een automatische indexering van de huurprijzen.
In de realiteit blijkt dat assistentiewoningen vaak niet verhuurd geraken, omdat oudere mensen liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen met thuisverzorging, om daarna naar een rusthuis te gaan. Dit weerspiegelt zich dan ook in een onvoorspelbare doorverkoop & meerwaarde. De btw-wetgeving voorziet uitdrukkelijk in een verlaagd btw-tarief van 12% voor de levering van woningcomplexen, bestemd om te worden gebruikt voor de huisvesting van bejaarden. Ook werkzaamheden in onroerende staat (bijv. oprichting) of leasing van zulke complexen komen in aanmerking voor dit verlaagd tarief.
Let op: investeren in assistentiewoningen is meestal ingrijpender dan andere vormen van vastgoedinvesteringen, dus het is belangrijk om de regels en verantwoordelijkheden te begrijpen voordat je besluit in dit type vastgoed te investeren.
Appartement in grootstad
Basis
Een appartement in de stad kost gemiddeld 450.000 euro met een oppervlakte van 70m2. Er is garantie op verhuur.
Rendement
Verwacht een bruto rendement van 2,5 tot 3% en een netto rendement van 2 tot 2,4%.
Fiscaal
Met 21% btw en geen voordeel op onroerende voorheffing, zijn er beperkte fiscale voordelen.
Verhuur & beheer
De bezettingsgraad is gemiddeld 80%. Verhuurkosten zijn gemiddeld 1 maand huur. Reparaties en beheer zijn verantwoordelijkheid van de eigenaar en indexatie moet zelf geregeld worden.
Exit
De doorverkoop van het appartement verloopt vlot met een verwachte meerwaarde van 2 tot 3%.
Waarom appartement in grootstad?
Een appartement in een grootstad als Brussel, Antwerpen of Gent biedt mogelijk een interessante investering met een bruto rendement tussen 2,5% en 3% en is ideaal als budget geen issue is. Zo zitten we hier meestal aan een gemiddelde aankoopprijs van 450.000 euro.
Om de waardestijging van je appartement te optimaliseren, is het belangrijk om in de juiste locatie te investeren en te werken aan een verkoopbare en verhuurbare woning. Een appartement in een grootstad heeft het voordeel van een hoger aantal mogelijke huurders en mogelijkheid tot vlotte doorverkoop.
Appartement in de buurt
Basis
Beleg in een appartement in de buurt voor 300.000 euro met een gemiddelde grootte van 70m2 en verwacht een bruto rendement tussen 2,5% en 3%.
Fiscaal
Er is geen voordeel voor de onroerende voorheffing en de btw is 21%.
Beheer en verhuur
Je bent verantwoordelijk voor beheer en reparaties en verhuurkosten zijn gemiddeld 1 maand huur. Indexatie moet zelf worden uitgevoerd.
Exit
Doorverkoop is vlot met een meerwaarde tussen 2% en 3%. Het netto rendement bedraagt tussen 2% en 2,6%.
Waarom appartement in de buurt?
Een appartement in de buurt is een andere optie voor vastgoedbelegging. Het bruto rendement ligt tussen 2,5 en 3% en de btw is 21%. De bezettingsgraad ligt rond 80%.
De gemiddelde aankoopprijs van een appartement buiten de grootstad is ongeveer 300.000. Dit type investering is ideaal voor degenen die zelf de verhuur en het beheer van het appartement willen doen. Hierdoor heb je als verhuurder meer controle over het beheer en de verhuur van je appartement.
Echter, deze optie vereist meer tijd, moeite en verantwoordelijkheid dan andere opties, zoals verhuur aan een SVK of beleggen in een vastgoedbeleggingsfonds. Zorg er dus voor dat je over de nodige middelen en expertise beschikt om deze verantwoordelijkheid aan te kunnen.
Nederlands vastgoed: 6,28% rendement
Basis
Een woning in Terneuzen kost om en bij de 250.000 euro met een gemiddelde oppervlakte van 92m2. Verwacht hierbij een bruto rendement van 6,28%.
Fiscaal
Er is een jaarlijkse onroerende voorheffing van 800 euro en de btw is 21%.
Beheer en verhuur
Via een betrouwbare partner zoals Momo estates is er een verhuurgarantie. Ook de beheer- en reparatiekosten worden via beheer verzorgd. Er zijn geen verhuurkosten en indexatie is automatisch.
Exit
De doorverkoop is zeer snel, tot 3 keer sneller dan in België, met een meerwaarde van minimaal 10%. Het netto rendement ligt tussen 4,9% en 5,2%.
Waarom Nederlands vastgoed?
Vastgoed in Nederland kan een aantrekkelijke investeringsoptie zijn. Het netto rendement op Nederlands vastgoed in bepaalde regio’s zoals Terneuzen gaat tot 6% en de bezettingsgraad is meestal hoger dan 90%. Daarnaast is de gemiddelde aankoopprijs van een woning in Terneuzen aanzienlijk lager met een gemiddeld bedrag van ongeveer 250.000 euro.
In vergelijking met de andere opties in België biedt Nederlands vastgoed in bepaalde regio’s een hoger rendement en een hogere bezettingsgraad. Daarom is dit vermoedelijk de beste optie voor degenen die geïnteresseerd zijn in het beleggen in vastgoed.
Door in zee te gaan met een betrouwbare vastgoedpartner met expertise in de buitenlands markt kun je ontzorgd worden met de verhuur van je Nederlands vastgoed. Wij gaan op zoek naar interessante panden, knappen ze indien nodig op, en zoeken huurders.
Hierdoor hoef je je niet bezig te houden met het vinden van huurders, het verhuren en het beheren van het vastgoed. Neem contact met ons op voor meer informatie.