De ultra lage rente en de huidige afkeer voor cash bij de banken bieden voldoende redenen om op zoek te gaan naar alternatieven om een interessante investeringsopportuniteit te benutten. Zo wint ook buitenlands vastgoed aan populariteit, maar hoe financier je zo’n aankoop nu best? Je kan immers enkel lenen voor de aankoop van buitenlands vastgoed als je in België zelf vastgoed bezit dat als onderpand kan dienen. Dankzij een Lombardkrediet is het toch mogelijk om te lenen voor buitenlands vastgoed zonder zelf vastgoed in onderpand te geven.

Het Lombardkrediet is daarom een relatief veelgebruikte methode voor het aankopen van (investerings)vastgoed. Zeker bij een aankoop van vastgoed in het buitenland is het een interessante financieringsmethode. Een goede reden om u hier eens in te verdiepen.

Wat is een Lombardkrediet?

Een Lombardkrediet is een investeringsmogelijkheid waarbij een beleggingsportefeuille (of een deel ervan) gebruikt kan worden als onderpand om een lening aan te gaan waardoor er mogelijkheden ontstaan om bijvoorbeeld vastgoed aan te kopen. Het betreft hier dus een kredietvorm waarbij mogelijkheden geboden worden om een financiële hefboom te creëren. Het is dus mogelijk om te lenen met een effectenportefeuille als basis én deze aan te blijven houden. Er is dus géén sprake van een keuze maar van het benutten van beide opties. U kunt uw volledige effectenportefeuille blijven behouden (door ze in pand te geven) én kiezen voor een interessante vastgoedbelegging, zoals arbeiderswoningen in Terneuzen. Noem het gerust een maximale benutting van opportuniteiten.

Groeiende populariteit van Lombardkredieten

De groeiende populariteit van Lombardkredieten hebben we hierboven al deels verklaard. Door te kiezen voor deze vorm van kredietverlening, waarvan de naam verwijst naar de middeleeuwse geldhandelaars in het Italiaanse Lombardije, hoeven er geen keuzes gemaakt worden tussen de diverse beleggingsmogelijkheden.

Een andere reden voor de groeiende populariteit van Lombardkredieten is dat Belgische investeerders steeds vaker weerstand bij de bank ervaren bij het aangaan van een lening voor buitenlands vastgoed. In veel gevallen wordt er vereist dat vastgoed in België als onderpand gegeven wordt. Onroerende goederen uit andere landen worden vaak niet aanvaard door de bank. Doordat er geen notariële akte rust op een Lombardkrediet, hebben banken hier geen optimale controle op. Hierdoor tonen deze financiële instellingen geen interesse in deze kredietvorm.

De private banken en vermogensbeheerders die Lombardkredieten aanbieden merken vaak dat dit aanbod steeds meer als interessant alternatief wordt gezien. De belangstelling van klanten voor Lombardkredieten met effecten als onderpand is de jongste tijd fors gegroeid.

Lombardkredieten als een flexibel financieringsinstrument voor vastgoedinvesteringen

Lombardkredieten kunnen gezien worden als een flexibel financieringsinstrument voor vastgoedinvesteringen. Dit komt omdat er minder kosten verbonden zijn aan dit soort kredieten in vergelijking met andere constructies. In tegenstelling tot wat bij een hypothecaire lening het geval is, zijn er geen notariskosten die betaald moeten worden. Een Lombardkrediet wordt immers gezien als een lening op afbetaling.

De flexibele kant van dit financieringsinstrument voor vastgoedinvesteringen komt ook tot uiting in de overeengekomen constructie zelf. De looptijden zijn vaak veel korter dan die van hypotheekleningen. De kredietverstrekkers hebben de volledige vrijheid om zelf te bepalen hoe lang zo’n krediet hooguit mag lopen. De afspraken met betrekking tot de terugbetalingstermijnen kunnen in overleg met de klant worden bepaald. Hierbij kan gekozen worden voor een maandelijkse aflossing maar het vormgeven van andere constructies behoren ook tot de mogelijkheden. Er kan onder andere gekozen worden voor een bulletkrediet waarbij er op geregelde tijdstippen de rente betaald wordt en het kapitaal pas bij het aflopen van het krediet zal worden afgelost. De hoogte van het bedrag dat klanten kunnen lenen is afhankelijk van de looptijd van het krediet en de kwaliteit van de beleggingsportefeuille.

Meer informatie of persoonlijk advies over een Lombard financiering

Een Lombard financiering is dus een vorm van kredietverlening op maat. Hoe deze vorm van kredietverlening wordt vormgegeven en ingezet kan worden, kan per kredietverstrekker verschillen. Feit is dat een Lombard financiering een snelle en doeltreffende bron van liquide middelen kan zijn waarbij u kunt profiteren van de voordelen van rendement maximalisatie en risicospreiding. Daarnaast kan een Lombardkrediet een prima onderdeel vormen van uw familiale vermogensplanning.

Met het oog op de bovenstaande redenen kan deze kredietvorm bijzonder relevant zijn voor u als potentiële vastgoedinvesteerder bij MOMO estates. Heeft u interesse om eens vrijblijvend af te stemmen wat uw mogelijkheden hierin zijn? Ontdek ons aanbod in buitenlands vastgoed en kom in een persoonlijk gesprek meer te weten over alle financieringsmogelijkheden.

nl_NLDutch