De Nederlandse huizenmarkt is al enige tijd in beweging en de recente verhoging sinds 1 januari 2023 van het registratierecht van 8% naar 10.4% zorgt voor nog meer onrust. Wat betekent dit nu voor u als investeerder?

Waarom worden de registratierechten in Nederland verhoogt?

Met de verhoging van het registratierecht van 8% naar 10.4% wil de Nederlandse overheid de woningmarkt verbeteren en de vermogensongelijkheid verminderen. Zo hoeven jonge huizenkopers eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen voor de aankoop van een woning waarin zij zelf gaan wonen. Aan de andere kant verhoogt het kabinet het tarief voor de overdrachtsbelasting voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen, van 8% naar 10,4%. Zo wil de overheid de kansen voor starters en doorstromers op de woningmarkt verbeteren.

Wat verandert er voor u als Belgische investeerder?

Het voordeel bij de aankoop is nu 2.4% lager dan voordien, maar het verschil in registratierecht of overdrachtsbelasting bedraagt nog steeds 1.6% met de Belgische 12%. Wat je op een woning van 300.000€ al een mooie 4.800€ kan besparen.

Is investeren in Nederlands vastgoed na de verhoging van registratierechten nog altijd interessant?

Het goede nieuws is dat Nederland nog steeds een interessante investeringsopportuniteit biedt in vergelijking met België. Ondanks de verhoging van 2.4% in registratierechten is het nog altijd interessant.

  • In bepaalde opkomende regio’s, zoals Terneuzen, is de gemiddelde aankoopprijs ongeveer 25% lager dan in België.
  • Bovendien geniet je ook vaak van een dubbel zo hoog rendement voor je vastgoedinvestering, soms tot wel 6%. Zo vind je er panden van € 250.000 die je maandelijks € 1.250  kunnen opbrengen, in België ondenkbaar.

Bent u geïnteresseerd in een investering in Nederlandse vastgoed?

Bekijk dan ons aanbod en neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Onze adviseurs staan klaar om u te adviseren over de voordelen van investeren in het buitenland en hoe wij u kunnen ondersteunen bij het realiseren van uw doelen.

nl_NLDutch